Idéer til gode sanselege for børn

Idéer til gode sanselege for børn

Sanser og motorik hænger sammen. En god sanseintegration hjælper med at styre kroppens bevægelser og en god motorisk kontrol gør det lettere at udforske nye sanseindtryk. Få idéer til gode sanselege, som styrker dit barns sansemotoriske udvikling.

Sanselege

I samarbejde med børneergoterapeut Ann Helene Kristensen, har vi udvalgt en række sanseaktiviteter, som styrker de tre kropsorienterede sanser hos dit barn: Følesansen, balancesansen og muskel-ledsansen.

Helt grundlæggende vil vi bare gerne gøre det godt med vores børn og se dem vokse op som glade og sunde mennesker. Men der er altid mindst 700 ting, der kan gå galt - og det er så let, at komme til at sammenligne sig med andre. Hvorfor kan mit barn ikke det samme som de andre børn? Er der noget galt?

Heldigvis er langt de fleste bekymringer unødvendige, når det kommer til stykket. Børn er bare så forskellige og udvikler sig individuelt. Giv slip på det, dit barn “burde” kunne. Sænk skuldrene og se på dit barn med venlige øjne. Brug tid på lege og aktiviteter, som styrker de færdigheder, dit barn er i gang med at lære lige nu. Så kommer udviklingen for det meste helt naturligt. 

Sanselege som styrker dit barns følesans

Hudsult er en ting - også for børn. Vi har brug for at mærke hinanden for at mærke os selv. Heldigvis er vi som mennesker bygget sådan, at vi helt naturligt holder babyer og småbørn tæt ind til os, så vi med ren intuition stimulerer barnets berøringssans. 

Når du leger med din baby, kan du bruge forskellige sansebolde og tørklæder. Eller brug hvad du har i huset. Noget der er let at gribe om og klemme på. Noget der er sjovt at trille med og kravle efter. Noget man kan bide i eller noget som kilder på huden. 

Det er også oplagt at tænke hud-mod-hud. Har du prøvet babymassage? Børneergoterapeut Ann Helene Kristensen er stor fan:

“Babymassage er ren kærlighed til det taktile sansesystem. Når vi masserer, stimuleres berøringssansen og vi hjælper vores børn med at mærke deres egne grænser.”

Forestil dig en blid berøring fra et menneske, du holder af. Det giver en god fornemmelse i kroppen, ikke? Det gælder både for børn og voksne. Ifølge Ann Helene udløser berøringen tryghed og velvære-hormonet oxytocin, som er god for både den sociale og følelsesmæssige udvikling. Så der er god grund til at prøve babymassagen af, hvis du ikke har været der endnu.

Følg børneergoterapeut Ann Helene Kristensens videoguide til babymassage:

For lidt større tumlinger, som har mere krudt i røven, må sanselegene gerne være mere aktive - men stadig med fokus på berøring og kropskontakt. Det behøver ikke at være indviklet. Leg med bare tæer er en fin stimulering af følesansen. En god krammer kan også være en del af legen - og der er endda bonus på sansestimuleringen, som kommer både dig selv og dit barn til gode. 

Opsummering: Aktiviteter til stimulering af følesans

  • Hud-mod-hud
  • Sansebolde og tørklæder
  • Babymassage
  • Leg med bare tæer
  • Et godt kram

Sanselege som styrker dit barns balancesans

Balancesansen er hele tiden på arbejde hos både børn og voksne. Det er den, der gør, at vi holder os oprejst og ikke skvatter rundt - også når vi bevæger os vildt. Er balancesansen understimuleret, bliver vi fx køresyge eller rundtossede, fordi hjernen simpelthen ikke når at bearbejde den mængde stimuli, den modtager.

I virkeligheden er alle hverdagsaktiviteter, hvor vi bruger kroppen, med til at stimulere balancesansen. Men vil du skrue lidt op for stimuleringen, er det bare med at komme i gang med at snurre, svinge og hoppe.

Børneergoterapeut Ann Helene Kristensen har været smart og kombineret den sansemotoriske træning med en lille workout:

“Vi vil gerne have børn til at hænge på hovedet hver dag, fordi det giver en sanseoplevelse, der er rigtig god for deres motoriske udvikling. Børnene synes, det er grineren og du får brugt dine overarme og lårmuskler.”

Få 3 nemme øvelser, som styrker din egen krop og dit barns vestibulærsans på samme tid:

Heldigvis er stimulering af balancesansen blandt de sjoveste aktiviteter og kan nemt integreres i hverdagen, hvis man lige er opmærksom på det. 

Alt som involverer snurre eller svinge er godt. En fin pirouette eller en god svingtur fra en voksen. Det er allerbedst, når det kilder lidt i maven. Kan du huske fornemmelsen af at sidde på en gynge, mens en voksen snor gyngens reb rundt og rundt for til sidst at give slip? Eller fornemmelsen af at køre hurtigt hen over en bakke, så man næsten letter og svæver frit i luften? 

Balancesansen stimuleres også ved at hoppe op og ned eller springe ud fra noget. Eller ved at korrigere. Når vi balancerer eller bevæger os på et ujævnt underlag, korrigerer kroppen hele tiden, så vi ikke mister balancen og falder. Det kan man træne ved at øve sig i at gå på line eller på en forhindringsbane med forskellige ting, man skal kravle op på og hoppe ned af. En fangeleg med hurtige retningsskift er også rigtig god. 

Ann Helene opfordrer dig til at lege med, når du kan:

“Når barnet selv engagerer sig i dans, løb, hop og lignende, så hop med og dans med, for selv som voksne nyder vi godt af at vedligeholde vores sansesystem.”

Opsummering: Aktiviteter til stimulering af balancesans

  • Snurre rundt om sig selv
  • Få en svingtur af en voksen
  • Hoppe på trampolin
  • Kravle op og springe ned
  • Balancere uden at falde
  • Lege på ustabilt grundlag
  • Fangeleg eller forhindringsbane

Sanselege som styrker dit barns muskel-ledsans

Små børn har fra naturens side ikke en særlig veludviklet muskel-ledsans. Vi ser det i den manglende kropskontrol, som er charmerende mens de er små, men også gerne skal blive bedre. Det sker på mange måder helt naturligt gennem nysgerrighed og leg. Men al bevægelse tæller - og du kan sagtens hjælpe med.

Når din baby er vågen, kan du med fordel lægge barnet på maven - stort set al motorisk udvikling for babyer sker fra denne stilling. Brug evt. et legetæppe, som barnet kan møve sig rundt på og senere lære at kravle fra. Et godt tip er at lægge legetøj i en cirkel omkring barnet - lige præcis udenfor rækkevidde. Det skal nok pirre nysgerrigheden og sætte gang i muskel-ledsansen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bevæger sig så meget som muligt og så frit som muligt. Det er svært, at være uenig i. Men i en travl hverdag kommer man nemt til at hjælpe sine børn lidt mere, end de egentlig har brug for. Ofte kan de meget mere selv, hvis de får plads og tid - og vi ved godt, at det er den bedste måde at lære nye bevægelser og kropskontrol. Men hvordan gør man lige det, når hverdagen spæner afsted og vi skal koge pasta og binde snørebånd på samme tid?

Her hjælper Sundhedsstyrelsen med konkret inspiration til bevægelse for børn i alderen 0-4 år

Børn vil gerne bevæge sig. Ofte handler det om at opmuntre til bevægelse og give tid til det. For de mindste er alt med gentagelser et hit. De lærer ved at efterligne. Senere handler det måske mere om fri bevægelse. Det tager længere tid at komme hjem fra børnehaven, hvis man skal hoppe fra flise til flise eller balancere på kantstenen. Men måske er det tiden værd en gang i mellem? 

Opsummering: Aktiviteter til stimulering af muskel-ledsans

  • Mavetræning på aktivitetstæppe
  • Gentagelser, fx klappe-kage eller vinkeleg
  • Lær gennem efterligning, fx hoppe, hinke eller slå kolbøtter
  • Al bevægelse, fx løbe, hoppe, rulle, krybe, kravle, hinke, kaste, vippe, springe, gå, gribe, snurre, trække, skubbe, gynge, balancere, klatre og svinge

Har du lyst til at nørde mere med sansemotorisk træning, så er børneergoterapeut Ann Helene Kristensen altid god for et par konkrete forslag til aktiviteter, der træner både hjerne og krop.

Her viser hun hvordan du kan bruge dit barns egen vægt i dine styrketræningsøvelser hjemme i stuen. Det giver sansemotorisk udvikling til dit barn og styrketræning til dig.

Læs næste

Sansemotorisk træning styrker dit barns neurologiske fundament
Find det perfekte aktivitetsstativ: Tips til at vælge det rigtige for dit barn og hjemmet

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Gratis fragt

Gratis fragt på alle ordre over 499,-

Dansk kundeservice

Vi svarer inden for 24 timer

Glade kunder

Vi har 4,5 stjerner på Trustpilot

Dansk kvalitet

Dansk design og kvalitet