Den store guide om uld til børn

Den store guide om uld til børn
Uld er en favorit i mange børnefamilier og med god grund. Uld er et naturprodukt med helt særlige egenskaber og der er rigtig mange fine uldtyper på markedet, som hverken kradser eller ser kedelige ud.

Denne uldguide giver dig indblik i de mest gængse uldtyper. Du bliver klogere på, hvordan du bedst vasker og vedligeholder dit uld. Sidst, men ikke mindst, fortæller vi om, hvordan uld kan give bedre søvn.

Flere typer uld - hvad skal jeg vælge?

Er du på jagt efter uld til børnene, vil du helt sikkert støde på forskellige typer uld. Kan det ene være lige så godt som det andet? Find svaret her, hvor vi gennemgår de mest brugte uldtyper.

Hvad er merinould?

Merinould kommer fra merinofåret. Merinould er især kendt for ikke at kradse, som nogle uldtyper ellers kan gøre. Allerede der er det den perfekte uld til undertøj, T-shirts og den slags. 

Den tætte og korte uld med tynde fibre er ekstra blød og slidstærk. Derfor er det ofte merinould vi bruger til hverdag. Det kan holde til noget og så er det rart at have på. 

Hvad er kashmiruld?

Kashmiruld er den eksklusive uld. Den kommer fra geder i Himalaya og er eftertragtet i hele verden. 

Kashmiruld er en meget fin, blød og kradsefri uld, men den er også skrøbelig. Derfor er den ikke til hverdagsbrug. 

Hvad er alpakauld?

Som navnet antyder kommer alpakauld fra en alpaka - dyret fra Andesbjergene som minder lidt om en lama. 

Alpakauld er især kendt for sine temperaturregulerende egenskaber. Det er en varmere uld, som giver god mening i vintergarderoben. Den adskiller sig fra de andre uldtyper ved at være lettere end fåreuld og mere slidstærk end kashmiruld.

Hvordan vasker man uld?

Det er i sandhed et ofte stillet spørgsmål. Hvordan vasker man det der uld, uden at det krymper til dukkestørrelse eller tager halvanden dag med håndvask og lufttørring?

Det er rigtigt, at der findes uldtyper, som skal håndvaskes, men dem kan du gå udenom ved at tjekke vaskeanvisningen, inden du køber uld. Det behøver ikke at blive et stort projekt at holde uldtøjet rent, men uld skal dog håndteres med kærlighed.

Læs med her, hvis du vil vide, hvordan du vasker uld på en nænsom og smart måde.

Uld med selvrensende egenskaber

Det meste uld kan vaskes - ofte også i vaskemaskinen.

Uldtøjet holder dog længere, hvis du undgår at vaske det, men nøjes med at luftrense udenfor i fugtigt vejr. Uld har en naturlig selvrensende effekt, så hvis det ikke er møgbeskidt, kan du nemt friske det op, ved at hænge det ud på snoren i et par timer, fx lige efter et godt regnskyl, hvor fugten hænger i luften. 

Er der ingen regn i sigte, kan du prøve at tage uldtøjet med på badeværelset næste gang du skal i bad og lade det hænge, mens fugten fylder rummet. Det kan også gøre en forskel.

Uldprogram og uldvaskemiddel

Nogle gange skal uldtøjet bare vaskes, sådan er det. Heldigvis kan det meste uld vaskes på uldprogram i vaskemaskinen eller bare på 30 grader. 

Her kan du med fordel bruge uldvaskemiddel eller uldkur med lanolin, også kaldet uldshampoo. Uld indeholder fra naturens side lanolin, men turen i vaskemaskinen tærer langsomt på det. Derfor er det en god idé at tilføre lidt lanolin ved hver vask gennem vaskemidlet. Det medvirker til at bevare uldens naturlige egenskaber: åndbarhed, fugtabsorbering og temperaturregulering.

Har vaskemaskinen et uldprogram, tilpasses temperaturen for dig, men giver du dig i kast med at vaske uld i hånden, skal du selv sørge for den rette temperatur. Gå efter håndlunkent vand til uldvask - hverken for koldt eller for varmt.

Står du med et stykke naturfarvet uldtøj med pletter, der ikke kan reddes, kan du prøve at lægge tøjet i blød i en kande stærk kaffe. Rør lidt rundt så farven fordeler sig. Hvis du er heldig, får du både kamufleret pletterne og givet tøjet en moderne karamelfarve.

Ulddynen kan vaskes og lufttørres

Når det gælder ulddynen, er det ofte nok at lufttørre, men ind i mellem opstår behovet for at give børnedynen en tur i vaskemaskinen, det er klart. 

Vores ulddyner til baby og junior kan vaskes i vaskemaskinen på 30 grader med uldvaskemiddel. De har bedst af at tørre udenfor på tøjsnoren og må helst ikke bankes, støvsuges eller tørretumbles. Bare lad dynen hænge og passe sig selv i vinden til den er gennemtør.

Arctic & Nordisk Tekstil har mange års erfaring med dyner og anbefaler, at lade ulddynen dampe af, inden sengen redes om morgenen. Giv indeklimaet på soveværelset en hånd, ved at slå dynen til side om morgenen, så nattesveden fra kroppen fordamper. Er du alligevel i gang med at lufte ud, kan du med fordel smide dynen op i vindueskarmen, så den får lidt ekstra frisk luft. 

En dyne som rystes og luftes jævnligt, har sjældent brug for vask. Husk dog at beholde betrækket på dynen, hvis du lufttørrer udenfor i solskinsvejr. Det fine uldfyld har ikke alt for godt af at blive branket i solvarmen. 

Ulddynen giver bedre søvn

Lyder det for godt til at være sandt? Bedre søvn er selvfølgelig en kompleks størrelse, men dynen er bestemt ikke uden betydning for, hvor godt vi sover.

Ifølge jordemoder og søvnvejleder Karen Kildahl, skal kroppens temperatur sænkes med én grad, for at vi kan falde i søvn og sove godt. Det er derfor, vi ligger og skruer som grillkyllinger på varme sommernætter. Varmen holder os vågne, selvom vi er trætte. 

En af forudsætningerne for en god nats søvn er altså, at vi hverken har det for koldt eller for varmt. Her har ulddynen flere stærke egenskaber, som hjælper med at bevare en behagelig temperatur under dynen. 

Uld er et åndbart materiale, som leder fugten væk fra kroppen og hjælper med at regulere kropstemperaturen.

Det er især vigtigt at tænke i temperaturregulering med små børn, som sover meget. Deres kropstemperatur reguleres ikke på samme måde som større børn eller voksne. Derfor har du brug for en dyne, som regulerer temperaturen og holder sengen tør og varm.

Når du skal vælge dyne til dit barn, står valget ofte mellem dun, fiber eller uld. Hvad skal du vælge? Vi har lavet en dyneguide, som hjælper dig med at vælge den rigtige dyne til dit barn. 

Her kan vi godt afsløre, at når det kommer til temperaturregulering, er ulddynen fra naturens hånd et skridt foran. Uld regulerer kulde og varme på et niveau, som hverken fiber eller dun kan følge med til. Derfor er ulddynen også et udmærket valg til helårsdyne. 

Har du en baby, som sover i voksipose, skal du dog være opmærksom på, om det bliver for varmt med ulddynen i voksiposen henover sommeren. Sundhedsstyrelsen anbefaler at holde ekstra øje med små børn under 1 år i forhold til temperaturregulering. Babyer bevæger sig typisk mindre, når de sover og reagerer ikke nødvendigvis selv, hvis de får det for koldt eller for varmt.

Det danske klima er omskifteligt og kræver opmærksomhed. Netop her kommer ulden til sin ret med evnen til at transportere fugt og holde kroppen tør - både på lune sommerdage og i kolde vinternætter.

Læs næste

Legetøj til aktivitetsstativ: 3 idéer til ophæng
Sansemotorisk træning styrker dit barns neurologiske fundament

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Gratis fragt

Gratis fragt på alle ordre over 499,-

Dansk kundeservice

Vi svarer inden for 24 timer

Glade kunder

Vi har 4,5 stjerner på Trustpilot

Dansk kvalitet

Dansk design og kvalitet