Søvnguide: Hvor meget skal mit barn sove?

Søvnguide: Hvor meget skal mit barn sove?

God søvn er grundlæggende for ny læring, udvikling og trivsel. 
Men hvordan ved jeg, om mit barn sover nok?

Søvn er et tilbagevendende tema i børnefamilien. Ikke mindst mangel på søvn. Men hvordan ved jeg egentlig, om mit barn får nok søvn?

Det spørgsmål har jeg stillet Karen Kildahl som, udover at være mor til to, også er jordemoder og søvnvejleder på Baby Instituttet.

Søvn er biologisk

Karen tager mig med tilbage til før elektriciteten blev opfundet. Dengang livet i højere grad var styret af rytmer og vaner. Når solen gik ned, gik vi i seng. Der var ingen lamper, vi kunne tænde. Ingen skærme at kigge på og ingen e-mails fra chefen kl. 23.

I dag er livet ofte mere ustruktureret. Vi spiser, når vi vil. Vi arbejder, når vi vil og sover, når vi vil. Mange af os kan ikke kopiere det, vi selv er vokset op i. Men Karen, som er jordemoder og søvnvejleder, gætter på, at vi alligevel er på vej tilbage til nogle af de gamle dyder, når det kommer til børn og søvn:

“Det kan godt være, vi har indrettet os moderne på mange måder, men hjernen har stadig brug for fixpunkter. 

Søvn er en biologisk størrelse, som i høj grad styres af dit indre ur. Hvis du sover dårligt, er det bedste du kan gøre, at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag. Så dit indre ur kan følge med.

Det samme gælder for børn.”

Søvnens Matematik

Karen Kildahl er kvinden bag Søvnens Matematik. Men hun ville helt sikkert protestere, hvis jeg sagde, at hun havde opfundet matematikken bag søvnen. For matematikken var der i forvejen. Karen har “bare” regnet den ud og givet den et navn. Og så har hun i øvrigt set den virke i praksis, sammen med tusindvis af småbørnsfamilier, gennem sit arbejde som søvnvejleder på Baby Instituttet. 

Søvnens Matematik giver dig et overblik over, hvor meget søvn dit barn har brug for i løbet af et døgn og hvor mange lure du skal passe ind i dagtimerne. Skemaet går fra 0 til 2 år.

Alder

Dagslure (antal)

Søvn i alt (timer)

Nyfødt

3

16-17

3 måneder

4-5

15

6 måneder

3

14

9 måneder

2

13-14

1 år

1-2

13-14

1 ½ år

1

13-14

2 år

1

13

 

Søvnens matematik handler ikke kun om, hvor meget dit barn skal sove. Det handler mindst ligeså meget om, hvor meget vågentid, barnet har brug for. Søvn og vågentid får regnestykket til at gå op.

Når vi er vågne, tager vi en masse stimuli ind gennem vores sanser. Det hele bliver lagret i hjernens hippocampus - eller “det lille USB-stik” som Karen kalder det. Når vi sover, sætter vi USB-stikket i computeren, som processerer det, vi har oplevet. Noget bliver slettet og andet bliver lagret på harddisken. Når USB-stikket er renset, er vi klar til at tage en runde mere. 

Det er det, søvnen kan. Rydde ud i hippocampus. Vi skal for Guds skyld ikke huske på alt, hvad vi oplever. Så ender vi hurtigt med et overfyldt USB-stik. 

Lad os tage et barn på 3 måneder som eksempel. Hvis udgangspunktet er, at barnet har brug for 15 timers søvn i døgnet, så er der plads til 9 timers vågentid. Men hvordan ser det ud i praksis?

Karen forklarer, at det godt kan se lidt forskelligt ud, men i sidste ende kan vi ikke snyde søvnens matematik. Vi skal have regnestykket til at gå op: 

“Langt de fleste børn på 3 måneder har fået nok input efter halvanden times vågentid. Så skal USB-stikket lige renses. 

Hvis vi deler de 9 timers vågentid op i bidder på halvanden time hver, så skal et barn på 3 måneder sove 5 lure i løbet af dagen, inden det lægges til at sove for natten. Om dagen så starter kl. 6 eller kl. 9 betyder ikke noget. Det vigtige er at få søvnens matematik til at gå op, så barnet får både den søvn og vågentid, det har brug for i løbet af et døgn.

Det er der, balancen og den sunde søvn opstår.”

Sund søvn

Når man ikke sover godt, bliver man mere knotten. Det gælder både børn og voksne. Alt bliver uoverskueligt og så kan det være meget rart med noget konkret at læne sig ind i. Frem med regnemaskinen og prøv søvnens matematik af.

Jeg vil gerne medgive, at det er kontroversielt med så meget systematik omkring børn. Det er vi ikke vant til. Mit barn er trods alt ikke et excel ark. Men jeg bliver alligevel nysgerrig, når en erfaren søvnvejleder fortæller mig, at det virker. 

Er du også blevet nysgerrig, kan du følge Karen på Instagram profilen Sund Søvn, hvor hun giver tips og tricks til sundere søvn for børn. 

Mangler du lidt lækkert til indretningen af børneværelset, kan du tjekke vores sengetøj i fine, afdæmpede farver ud.

Læs næste

Sådan vælger du den rigtige dyne til dit barn
Putteritualer for børn og trætte forældre

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Gratis fragt

Gratis fragt på alle ordre over 499,-

Dansk kundeservice

Vi svarer inden for 24 timer

Glade kunder

Vi har 4,5 stjerner på Trustpilot

Dansk kvalitet

Dansk design og kvalitet